CZY WYBRAŁABYM ZSA-T PONOWNIE W TYM ROKU?

W życiu każdego człowieka przychodzi taki moment, gdy musi podjąć ważną decyzję dotyczącą dalszego kształcenia. Nie są to najłatwiejsze decyzje i często sami nie wiemy, co będzie dla nas najlepsze. W takim przypadku najlepiej posłużyć się opinią osoby, która uczęszcza do szkoły nad wyborem, której się zastanawiamy.

Jestem uczennicą 1 klasy w Zespole Szkół Agro-Technicznych im. W.Witosa w Ropczycach w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Wybrałam ten kierunek i jestem bardzo zadowolona, ponieważ nauczyciele poważnie i profesjonalnie uczą nas pracy w gastronomii. Odpowiedzialnie podchodzą do swojej pracy i przygotowują nas do matury i egzaminu z przygotowania zawodowego. W szkole panuje sympatyczna atmosfera i mam tu dużo znajomych. Dzięki tej szkole zaczęłam się rozwijać oraz odkryłam swoje zdolności, które pogłębiam przez naukę. Jestem zadowolona ze swojego wyboru i gdybym jeszcze raz mogła wybierać, to wybrałabym właśnie tą szkołę. Wszystkim ją bardzo polecam.
 
Dlaczego warto uczyć się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych?
-uczeń po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu z przygotowania zawodowego otrzymuje tytuł technik żywienia i usług gastronomicznych,
-uczeń ma możliwość poszerzać zdobytą wiedzę na wycieczkach przedmiotowych w zakładach gastronomicznych,
-uczeń ma możliwość wyjazdu na praktykę zagraniczną absolwent może podjąć pracę w: zakładach żywienia zbiorowego takich jak przedszkola, stołówki, bary, restauracje , szpitale, sanatoria, domy wczasowe jako technik żywienia, dietetyk, instruktor gospodarstwa domowego, pracownik domowej opieki społecznej, kontroler jakości wyrobów, zaopatrzeniowiec,
-absolwent może kontynuować naukę na uczelniach wyższych,
-absolwent dzięki zdobytym umiejętnością praktycznym i wiedzy może prowadzić własna działalność gastronomiczną,

Absolwent szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

-sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
-przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych,
-oceniania jakości żywności,
-ekspedycji potraw i napojów,
-planowania, organizowania i realizacji usług gastronomicznych,
-fachowej i kompleksowej obsługi klienta,
-prawidłowego układania jadłospisów, również dla osób ze szczególnym wymaganiem żywieniowym,
-funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołów.

PREZENTACJA POWERPOINT - POBIERZ
Rusin Iwona
kl.1 Technikum żywienia i usług gastronomicznych