HISTORIA POLSKICH DESERÓW

Uczniowie klasy 1 BC – cukiernicy w ramach lekcji technologie produkcji cukierniczej poznali historię polskich deserów. Młodzież w trakcie zajęć oglądnęła krótki film, poznała receptury na tradycyjne polskie desery takie jak: konfekty, wety cukrowe, tatarskie ziele,  blamaż, ulipki w pianie czy melchmus. Poznała także historię pierwszej fabryki czekolady w Polsce Karola Ernesta Wedla. Młodzi cukiernicy nauczyli się projektować desery wg poznanego schematu. Na koniec rozwiązali test oraz krzyżówkę sprawdzającą ich wiedzę  z zakresu historii polskich słodkości.

Polska kuchnia bogata jest w najróżniejsze rodzaje deserów i wypieków. Największy rozwój przygotowywania domowych wypieków i deserów, przypada na wiek XIX. Wówczas w domu każdej szanującej się gospodyni znajdowały się odpowiednie formy do pieczenia ciast i ciasteczek, formy na galaretki i kremy oraz maszynki do kręcenia lodów. Najróżniejsze wypieki i desery były nieodzownym elementem obiadu i podwieczorka. W epoce oświecenia gdy do Polski dotarła kuchnia francuska, a cukier stał się bardziej powszechny, desery nabrały bardziej współczesnego smaku. Cukier – jako istotny składnik ‘’słodyczy oświecenia’’, był częścią ówczesnego stylu, w którym ceniono łagodną przyjemność. Bufety ze słodkościami zaczęły być modne w pierwszej połowie XVIII wieku. Stoły uginały się pod ciężarem „mokrych konfitur” z agrestu czy porzeczek oraz „suchych”, do których należały gruszki w cukrze, migdały czy popularne dziś makaroniki oraz pierniki.

Lekcję przygotowała: Magdalena Winiarz