POPARZENI OGNIEM NA PODIUM

W dniach 13 – 14 września w podwarszawskim Julinku odbyły się Otwarte Mistrzostwa Polski w Grillowaniu i BBQ. Wśród 26 zespołów zgłoszonych do konkursu (w tym 11 zagranicznych, m.in. z USA, Niemiec, Szwecji, Łotwy, Estonii) nie zabrakło ekipy naszych absolwentów technikum żywienia. W składzie sześcioosobowej drużyny Poparzeni Ogniem pod przewodnictwem nauczycielki przedmiotów gastronomicznych, p. Wioletty Walczyk – Weselak, byli dawni uczniowie ZSAT: Łukasz Kot, Marcin Czapka i Paweł Szerszeń. W konkursie zaserwowali 7 różnych dań z grilla i zdobyli 3 miejsce w kategorii danie regionalne. Nagrodzona Deska podkarpackich smaków zawierała specjały znane, a zarazem zaskakujące dodatkami: proziaki z masłem i czosnkiem niedźwiedzim, ziemniaki z kurdybankiem, wędzoną na miejscu kiełbasę swojską oraz ser z dodatkiem…..popiołu bukowego. Podobno bardzo smaczny. Wyjazd na konkurs był możliwy dzięki wsparciu starosty Witolda Darłaka, wicestarosty Bernadetty Frysztak, dyrektora ZSA-T Bogusława Wojnowskiego oraz Zakładu Drzewnego Czapka Czarna Sędziszowska. Dębicki restaurator Piotr Basara i rzeszowski cukiernik Kazimierz Rak byli mentorami drużyny i przeprowadzili dla niej fachowe szkolenia przed konkursem. Ekipa Poparzeni Ogniem dziękuje wszystkim zaangażowanym za wszelką pomoc i wsparcie.

MP

ZOZBACZ ZDJĘCIA