SEJMIK EKOLOGICZNY

7 listopada 2019 r. naszą szkołę odwiedziło wielu sympatycznych gości, zaproszonych przez członków i opiekunów Ligi Ochrony Przyrody do udziału w Sejmiku Ekologicznym. - Po raz pierwszy sejmik odbył się w ZSA-T 4 lata temu i cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Kolejne cykliczne spotkania, które odbywały się w szkole w ramach sympozjów naukowych dotyczyły przede wszystkim zdrowego odżywiania, ale ze względu na duże zainteresowanie ochroną środowiska, produktami eko oraz produkcją ekologiczną, postanowiliśmy zorganizować ponownie sejmik ekologiczny – mówiła na wstępie pani Magdalena Charchut, współorganizatorka wydarzenia. Uczestnicy spotkania, głównie młodzież z klas 7 i 8 szkół podstawowych (z Sędziszowa Młp., Ostrowa, Ropczyc, Czarnej Sędziszowskiej) oraz uczniowie naszej szkoły wysłuchali fachowych, a zarazem niezwykle ciekawych wykładów. Pani Małgorzata Soroń, dietetyk Centrum Medycznego Medyk oraz wykładowca Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania obrazowo wyjaśniła młodym ludziom, do czego może prowadzić żywienie się fast foodami i jaki wielki wpływ na zdrowie i ogólną kondycję człowieka ma prawidłowe odżywianie się. Z kolei pani doktor Marta Pisarek z Uniwersytetu Rzeszowskiego z wielką pasją opowiadała o hortiterapii, czyli ogrodolecznictwie i niezwykłych właściwościach niektórych roślin, które można samemu uprawiać nie tylko w ogrodzie, ale nawet w domu na parapecie, tworząc swój mały ogród terapeutyczny. Zachęcała młodzież do jak najczęstszego kontaktu z naturą, przytulania się do drzew, bo, jak twierdzili starożytni, Medicus curat, natura sanat (Lekarz leczy, natura uzdrawia). Na zakończenie części oficjalnej głos zabrała pani Krystyna Kozdroń – kierownik Biblioteki Pedagogicznej zachęcając zebranych do korzystania z bogatej oferty książek o tematyce ekologicznej i zdrowotnej, które dostępne są w zbiorach sędziszowskiej filii. Jak mówiła obecna na spotkaniu pani Dorota Wiater ze stacji sanitarno – epidemiologicznej, nasza szkoła jest wiodąca w zakresie promocji zdrowego żywienia i ekologii. Dlatego podczas spotkania nie mogło zbraknąć pełnowartościowych i zdrowych przekąsek, przygotowanych na bazie produktów lokalnych przez uczniów klasy I technikum żywienia. Również wystrój auli wykonany wyłącznie z naturalnych materiałów przez uczennice technikum architektury krajobrazu, nawiązywał do tematyki spotkania.

Uczestnicy sejmiku mogli się przekonać, że dbałość o zdrowe odżywianie i środowisko to nie moda – to konieczność. Dlatego mamy nadzieję, że za rok spotkamy się znowu. Organizatorzy Sejmiku – Liga Ochrony Przyrody: Halina Wiktor, Magdalena Charchut, Katarzyna Bober, Elżbieta Szerszeń.

ZOBACZ ZDJĘCIA

MP