WARSZTATY CUKIERNICZE - „DEKOROWANIE TORTÓW”

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - członkowie szkolnego koła gastronomicznego- wzięli udział w konkursie dekorowania tortów, zgodnie z wybraną przez siebie tematyką. Wyobraźnia, cierpliwość i wiedza pozwoliły stworzyć nietuzinkowe, słodkie wyroby. Jury w składzie: Joanna Kozubowska, Anna Musak i Sylwia Majka-Białorudzka oceniało oryginalność, wykorzystane techniki i materiały oraz ogólny wygląd i prezentację tortów. Wszyscy uczniowie zasłużyli na wyróżnienie, a zwycięzcami zostali: Sabina Maciołek, Karolina Śliwa i Karol Włodyka, którzy wykonali tort urodzinowy. Drugie miejsce - różnicą niewielkiej ilości punktów - zajęły: Kinga Chmara i Aleksandra Kopala. Na podium znalazły się także Izabela Hals, Katarzyna Kolebuk i Karolina Kuczek.

Nagrodą był udział w dniu 7.02.2022 r. w profesjonalnych warsztatach cukierniczych, prowadzonych dzięki uprzejmości mistrza zawodu - Pani Agaty Pociask - absolwentki naszej szkoły. Uczniowie poznali akcesoria cukiernicze i materiały dekoracyjne. Prowadząca wykonała razem z młodzieżą krem maślany z ganachem czekoladowym, bezę szwajcarską oraz dekorację tortów owocami, bezami, czekoladą. Piękną ozdobę stanowiły również świeże kwiaty lewkonii, goździków, róż  oraz jadalne złoto.

Serdecznie dziękujemy Pani Agacie Pociask za profesjonalnie poprowadzone warsztaty i miłą atmosferę, a naszym uczniom życzymy dalszych sukcesów i rozwijania pasji cukierniczych.

Sylwia Nizioł, Dorota Dudzińska

ZOBACZ ZDJĘCIA