REGULAMIN KONKURSU GASTRONOMICZNEGO

 „Tort  pięknie  udekorowany”

1. Konkurs odbędzie się 13 marca (wtorek) 2018 roku  w godzinach 8:00 do 12:00 w pracowni gastronomicznej: sala 116.

2. W konkursie mogą wziąć udział  2 osobowe drużyny.

3. Zadaniem uczestników będzie upieczenie tortów (blatów) w dniu 12 .03.2018 a następnie ich dekoracja 13.03.2018r. wybraną przez siebie techniką.

4. Uczestnicy konkursu będą mieć do dyspozycji surowce na blaty pod torty, sprzęt, urządzenia dostępne w pracowni oraz zastawę stołową, rękawy cukiernicze z końcówkami. Dodatkowe surowce i sprzęt uczniowie zapewniają sobie we własnym zakresie.

5. Ocenie podlegać będzie: wygląd ogólny tortu, pomysłowość, estetyka, skala trudności, oryginalność, kolorystyka, motyw zdobniczy.  Ocenie nie podlega smak.

6. Zastosowana dekoracja musi być jadalna. Elementami dekoracyjnymi mogą być np.: owoce świeże i ich przetwory, galaretki, orzechy, migdały, posypki, pomady, polewy, elementy formowane z masy marcepanowej lub grylażowej i kremów, ozdoby karmelowe, glazury, anżelika.

7. W skład komisji będą wchodzić nauczyciele i uczniowie (gimnazjaliści) Przewodniczący komisji – dyrektor szkoły- Agnieszka Mazur ustali wyniki na podstawie ilości punktów uzyskanych przez poszczególnych uczestników.

8. Wszyscy uczniowie otrzymają dyplom, ocenę dodatkową z zajęć praktycznych, wpis z aktywności do dziennika

9. Za zajęcie I, II i III miejsca uczniowie otrzymają nagrody książkowe. 

10. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na stronie internetowej szkoły i podane przez radiowęzeł.

11. Po ocenie konkursowej dekoracji tortów, będą one stanowiły własność uczniów.