GOTUJ LOKALNIE 2016

Nauczyciele pracowni gastronomicznej p. Wioletta Walczyk – Weselak i Sylwia Nizioł wzięły udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych. Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Panie opracowały recepturę na danie zasadnicze z antrykotu wołowego z użyciem produktów tradycyjnych i lokalnych. Inspiracją do stworzenia dania był klasyczny „ rib eye steak” w połączeniu z tradycyjnymi kresowymi drożdżówkami z nadzieniem z ziemniaków i kaszy, w towarzystwie dodatków warzywnych i owocowych. Niestety danie nie znalazło się wśród 12 najlepszych w Polsce, a szkoda, ponieważ wygraną było 1000zł na surowce do przeprowadzenia dodatkowych zajęć z wykorzystaniem wołowiny dla uczniów oraz udział podopiecznych w dalszych etapach projektu.