MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ WEGETARIANIZMU

Już po raz siódmy w naszej szkole obchodziliśmy „Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu”. Impreza miała charakter międzyszkolny i w związku z tym uczestniczyli w niej uczniowie z Gimnazjum z Wielopola Skrzyńskiego, z Zespołu Szkół nr 1 i 2 i 3 z Ropczyc, Niedźwiady, Ocieki. W tym roku po raz pierwszy byli obecni na spotkaniu uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Sędziszowie Małopolskim wraz z panią dyrektor Marią Chuderską, uczniowie ze Szkoły Podstawowej z Wolicy Piaskowej.

Celem obchodów dnia wegetarianizmu jest przede wszystkim propagowanie wśród młodych ludzi zdrowego stylu odżywiania oraz poszerzenie wiedzy na temat diety wegetariańskiej i nie tylko. Oprócz gimnazjalistów uczestnikami spotkania byli: pani dyrektor z Publicznego Przedzkola nr 1 w Sędziszowie Małopolskim -Krystyna Surman, właściciele „Siedliska Janczar”, dyrekcja szkoły, rodzice oraz uczniowie naszej szkoły.

Obchody uświetniły prezentacje ucznia z klasy IIIa Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych- Łukasza Duwera „Wegetarianizm” oraz uczennicy klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Anny Wilczyńskiej „Zdrowy styl życia”. Gościem wyjątkowym była pani doktor Leokadia Drobnica - nauczyciel Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, wykładowca Wyższej Szkoły Zarządzania i Informatyki, która przedstawiła młodzieży problemy związane z otyłością.

Podczas spotkania zaprezentowała się równieć grupa taneczna, której opiekunem jest pani Agata Paśko. Goście obejrzeli równie film o naszej szkole nakręcony przez uczniów Technikum Informatycznego.

Dużym zainteresowaniem cieszył się wegetariański poczęstunek przygotowany przez uczniów klas II i III a Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Każdy mógł spróbować dań bez mięsa, dowiedzieć się jak je przygotować. Do degustacji tym razem przygotowano owocowe musy, babeczki z kremem budyniowym garnirowane owocami, galaretkę z kwaśnego mleka z owocami, placek marchewkowy, szarlotkę, paszteciki ze szpinakiem i pieczarkami z dipem czosnkowym, sałatkę Caprese. Kotlety wieprzowe. Dużym uznaniem cieszyły się również pizzerinki oraz placek szpinakowy.

ZOBACZ ZDJĘCIA

Dziękujemy Samorządowi Uczniowskiemu za zaangażowanie i pomoc w przygotowanie spotkania.
Magdalena Charchut, Halina Wikto