OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

Uczennice klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - Natalia Mazur i Gabriela Marć  12 stycznia 2018 roku  wzięły udział w XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Etap okręgowy odbył się w Zespole Szkół Spożywczych w Rzeszowie. Tematyką wiodącą Olimpiady były „Owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu”. Temat trudny ale bardzo istotny w racjonalnym odżywaniu się, ponieważ warzywa i owoce są źródłem wielu cennych składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym. Jak wykazują najnowsze badania, jest to grupa żywności najściślej związana z profilaktyką chorób dietozależnych, takich jak choroby układu krążenia i nowotwory. Dlatego częste spożywanie warzyw i owoców w formie surowej lub przetworzonej jest podstawowym wyznacznikiem prawidłowego sposobu żywienia. Upowszechnianie wiedzy na ten temat wśród młodych ludzi i odpowiednie kształtowanie zwyczajów żywieniowych ma bardzo duże znaczenie dla ich zdrowia teraz i w przyszłości. Dlatego też  przygotowanie i udział uczennic w olimpiadowych zmaganiach  spełniło  w tym zakresie pożyteczną rolę.

Uczestnicy Olimpiady mieli za zadanie rozwiązać test, który oprócz tematyki wiodącej dotyczył  również innych dziedzin nauki: chemii, biologii, technologii gastronomicznej, zasad żywienia i usług gastronomicznych. Wprawdzie dziewczynom nie udało się przejść do etapu centralnego ale gratulujemy im odwagi w podejmowaniu wyzwań i życzymy sukcesów w kolejnych zmaganiach konkursowych.

M.CH.