PRZEDSZKOLAKI W NASZEJ SZKOLE

W środę 18 października zawitały do naszej szkoły przedszkolaki z Góry Ropczyckiej, by odbyć warsztaty kulinarne. Pani Dyrektor Lucyna kędzior przywitała ich serdecznie, po czym rozpoczęły ciasteczkową przygodę W ZSA-T.  Podczas zajęć maluchy miały okazję przygotować i udekorować pierniki, ozdabiać babeczki,  sporządzać własne pizzerinki a także formować rogaliki drożdżowe. Nie zabrakło również mocno zdrowego akcentu w postaci soku z świeżo wyciśniętych owoców i warzyw.  Dzieci w wieku przedszkolnym bardzo chętnie angażują się w kuchni, dlatego pieczenie, dekorowanie czy zabawa ciastem sprawiała im wielką frajdę, co można było obserwować na ich twarzach. Małym kucharzom pomagali uczniowie klasy I TŻ. Świetnie sprawdzili się w roli starszych opiekunów, wykazując się ogromnym zaangażowaniem i empatią za co serdecznie dziękujemy.

Głównym celem warsztatów było zachęcanie dzieci do pomagania w kuchni i przekonanie ich, że nie jest to trudne. Samodzielnie przygotowane jedzenie to świetny sposób na poprawę nastroju, podniesienie pewności siebie, a zachwyty nad tym co zostało wyczarowane z kilku prostych składników  pomagają dziecku poczuć się docenionym. Dziecko bada i doświadcza nowych rzeczy. Pobudza zmysły dotyku, smaku, wzroku, węchu oraz słuchu. Coraz więcej rodziców docenia chwile spędzone na wspólnym, rodzinnym gotowaniu. To dobrze, ponieważ  takie czynności zbliżają, pomagają budować więź i pozytywne wspomnienia, a co najważniejsze mogą być świetną okazją do przekazania dziecku wiedzy o zdrowym odżywianiu się, co w dobie coraz większego problemu otyłości wśród nieletnich okazuje się być bardzo istotne.

Nad całą akcją czuwały panie: Magdalena Charchut, Anna Górak, Krystyna Bocheńska i Agnieszka Konefał.

A.Konefał

ZOBACZ ZDJĘCIA