UCZNIOWIE AGRO NA WARSZTATACH CUKIERNICZYCH

Już dwie grupy uczniów klas trzecich gastronomicznych wzięły udział w warsztatach cukierniczych „Dekoracje wyrobów cukierniczych”  w Cukierni Bassara w Dębicy. Warsztaty prowadzi właścicielka cukierni: mistrz cukierniczy, nauczycielka zawodu, egzaminatorka: pani Barbara Bassara – Poprawa. Szkolenie rozpoczęło się od zapoznania uczestników z częścią produkcyjną cukierni, zapleczem, wyposażeniem i wyrobami. Następnie uczniowie sporządzali z masy dekoracyjnej  różne figury, korzystając ze swojej zręczności oraz z foremek i matryc dekoratorskich. Tak powstawały róże, listki a także figurki „na czasie”, czyli bałwany Olafy i choinki. Kolejnym etapem było lukrowanie piernikowych choinek, Mikołajów i reniferów. Obie grupy zostały obdarowane swoimi wyrobami (i nie tylko) i chociaż żal było się z nimi rozstać, to zdecydowały przeznaczyć je na cele charytatywne: na Andrzejki i na kiermasz bożonarodzeniowy.

Ze względu na zbliżające się święta i ferie, następne warsztaty są planowane dopiero 6 lutego. Uczniów chętnych do poszerzenia swoich kwalifikacji  dokumentowanych certyfikatem, prosimy o zgłaszanie się do pani Anny Górak lub do pani Sylwii Nizioł