„JEDZENIE MA ZNACZENIE”- DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA

Aby zwiększyć świadomość uczniów dotyczącą roli zdrowego odżywiania klasa II TŻ  uczestniczyła 10.11.2021r. w lekcji otwartej zorganizowanej przez panią M. Charchut i A. Konefał. „Jedzenie ma znaczenie”- tak brzmiał temat wspomnianego spotkania. Jest to również tytuł programu, który jest w tym roku realizowany w naszej szkole. Gościem spotkania była pani Małgorzata Knych, dietetyczka, specjalistka zdrowia publicznego, która w bardzo ciekawy sposób przedstawiła młodzieży znaczenie śniadania w naszym życiu, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Tłumaczyła ona uczniom, że szczególnie ten posiłek zapewnia im siłę i energię do nauki i pozwala lepiej skoncentrować się na wykonywanych zadaniach . Pani dietetyk uświadomiła również uczestnikom spotkania, że jedzenie śniadań zmniejsza  ryzyko nadwagi i otyłości- jeśli są spożywane poranne posiłki, to pula  zasobów energetycznych w ciągu dnia jest rozłożona bardziej prawidłowo. Według dietetyczki nieregularne jedzenie to jeden z czynników ryzyka odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Na tę okazję przygotowany został stół z produktami, które często wchodzą w skład naszego śniadania. W części praktycznej spotkania pani dietetyk przeanalizowała składy wartości odżywczych jogurtów oraz kanapek przyniesionych przez uczniów kl. II TŻ. Podkreśliła, że ważna rolę w racjonalnym odżywianiu odgrywa również woda.

Wierzymy, że udział w programie oraz dzisiejszej lekcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania przez młodzież – w domu i szkole.

 Dziękujemy uczniom za celujące wykonanie zadania- przyniesienie zdrowych, kolorowych kanapek, jogurtów, wody oraz owoców, które są cennym źródłem witamin i składników mineralnych.

M.Ch. , A.K