PÓŁFINAŁ KONKURSU MŁODY KREATOR SZTUKI KULINARNEJ

Udział w tym prestiżowym konkursie był dla nas ciekawym doświadczeniem. Mieliśmy możliwość rywalizowania z uczniami m. in. z Gdańska, Bydgoszczy, Chorzowa, Krakowa, Łodzi, Zakopanego, Kościelca, Gdyni. Nawiązaliśmy nowe znajomości i mogliśmy się powymieniać doświadczeniami i informacjami na temat innych konkursów. Potrawy wykonywane przez konkurencję stały się dla nas inspiracją do dalszej pracy zawodowej.

Konkurs był rozłożony na dwa dni. Pierwszego dnia uczestnicy przeprowadzali obróbkę wstępną surowców, przygotowywali niezbędny sprzęt do przygotowania dania głównego z pstrąga tęczowego. Organizatorzy przypomnieli zasady konkurencji i wylosowaliśmy stanowiska pracy. Beata Ryba wystartowała w II turze na stanowisku nr 5 (na tym samym stanowisku pracował przed trzema laty nasz absolwent – Kamil Skóra). Sędzia techniczny – Michał Kuduk bacznie przyglądał się pracy wszystkich uczestników. Zwracał uwagę na czystość na stanowisku, wykorzystanie produktów, a także techniki wykonania.

Jury przewodniczył Tomasz Purol - Executive Chef Hotel Blow Up Hall 5050, a pozostałymi członkami jury byli:  Witold Iwański – szef kuchni restauracji „Aruana” w hotelu Narvil,  Artur Skotarczak - Executive Chef Restauracji “Muga”,  Robert Skubisz – szef kuchni restauracji „Amber Room” w Pałacu Sobańskich, Maciej Majewski – szef kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria/restauracja „Le Victoria Brasserie Moderne” oraz Michał Kuduk- Executive Chef Blue Diamond Hotel. Po ogłoszeniu werdyktu jury omawiało indywidualnie z każdym uczestnikiem, jakie popełnił błędy, dając wskazówki do dalszej pracy. Mimo, że nie udało nam się przejść do finału, to i tak był to dla nas duży sukces znaleźć się (jak to nazwali organizatorzy) wśród „śmietanki” młodych kucharzy.

DYPLOM DLA BEATY - zobacz