ZWYCIĘSTWO NATALII W KONKURSIE IPN!

„SUKCESEM JEST ZWYCIĘŻYĆ. A SZTUKĄ JEST POWTÓRZYĆ SUKCES I UTRZYMAĆ PIERWSZEŃSTWO”. Słowa te doskonale odzwierciedlają sukces Natalii Tokarz z II klasy technikum architektury krajobrazu w ZSA-T. 13 grudnia w rzeszowskiej siedzibie IPN odbył się finał wojewódzkiego konkursu historycznego „Stan wojenny w mojej rodzinnej miejscowości”. Uczestnicy mieli przygotować prezentację multimedialną na temat stanu wojennego opartą na relacjach świadka tamtych wydarzeń. Natalia pod kierunkiem Agnieszki Kasprzyk przygotowała pracę nt. „Stan wojenny w Ropczycach we wspomnieniach Ryszarda Świętonia”.

Tags: 

WARSZTATY KULINARNE DLA PRZEDSZKOLAKÓW Z CZEKAJA

28 listopada 2017 roku gościliśmy w murach naszej szkoły dzieci z przedszkola przy ZS nr 3 w Ropczycach wraz z panią dyrektor Joanną Nosal i wychowawcami. Dzieci przygotowywały pierniczki świąteczne, pizzerinki i babeczki z kremem budyniowym dekorowane owocami oraz muffiny dyniowo-pomarańczowe. Wszyscy świetnie radzili sobie z powierzonymi im zadaniami. Wałkowanie ciasta i wykrawanie różnych kształtów było największą frajdą. Dzieci ze smakiem zjadały przygotowane przez siebie potrawy. Własnoręcznie udekorowane pierniki zostały zapakowane i będa stanowiły dekorację choinek lub stroików.

Tags: 

WARSZTATY KULINARNE W PRZEDSZKOLU

Dnia 9 listopada 2017 r. w przedszkolu w Niedźwiadzie Górnej odbyły się zajęcia teoretyczne i praktyczne dotyczące zasad żywienia dzieci. Uczennice klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem pani Doroty Dudzińskiej,  przygotowały i przedstawiły prezentację nt. “Żywienie dzieci w wieku 4-6 lat”. Powyższy temat został przedstawiony w interesujący i dostosowany do ich wieku sposób. Przedszkolaki usłyszały wiele ciekawych i potrzebnych im informacji o zdrowych zasadach odżywiania i  komponowania potraw. Młodzi adepci kulinarni rozpoznawali również  zioła i warzywa.

Tags: 

FINAŁ EUROPEJSKIEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO ROZSTRZYGNIĘTY

W dniu 8 grudnia 2017 r. uczniowie klasy II  Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Tomasz Ochab i Paweł Koczela Pod opieką pani Doroty Dudzińskiej wzięli udział w XII Europejskim Konkursie Kulinarnym podczas EKOGALI 2017, który odbywał się w G2 Arena Centrum Wystawienniczo - Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce. Temat przewodni  konkursu to „Kierunek wieprzowina”, przeznaczony  dla uczniów szkół gastronomicznych.  W konkursie uczestniczyło 12 drużyn m. in.

Tags: 

ŻYWIENIOWCY NA PODIUM

Uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych Natalie Pociask i Gabriela Marć uczestniczyły 8 listopada 2017 roku w konkursie gastronomicznym w Zespole Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im. Adama Mickiewicza w Radymnie. Celem konkursu było propagowanie znajomości tradycji i kuchni niemieckiej zwłaszcza regionu Saksonii, aktywizowanie uczniów poprzez rozbudzenie ich inicjatywy i pomysłowości, nawiązanie współpracy między szkołami.

Tags: 

SPOTKANIE WSPÓLNOTY CENACOLO

7 grudnia 2017r w ramach realizacji założeń Szkolnego Programu Wychowawczo - Profilaktycznego, programu „Ars, czyli jak dbać o miłość” i Szkoły Promującej Zdrowie, uczniowie naszej szkoły mieli spotkanie z członkami Wspólnoty Cenacolo, która mieści się koło Tarnowa. Spotkanie zorganizowano dzięki staraniom pań Agaty Paśko, Doroty Dudzińskiej i Sylwii Białorudzkiej. Dwóch młodych chłopaków w wieku 23 lat, opowiedzieło o swoim życiu, rodzinie, zagubieniu w życiu, spotkaniu z narkotykami i  zmianie jaka w nich zaszła odkąd należą do wspólnoty.

Tags: 

NATALIA TOKARZ ZNÓW W FINALE KONKURSU IPN „STAN WOJENNY”

Natalia Tokarz, uczennica klasy II technikum architektury krajobrazu w Zespole Szkół Agro-Technicznych  pod opieką Agnieszki Kasprzyk w zeszłym roku wygrała wojewódzki konkurs IPN „Stan wojenny w mojej rodzinnej miejscowości” Pokonała resztę uczestników przygotowując prezentację multimedialną opartą o wspomnienia swojej rodziny na temat stanu wojennego.

W tym roku również wzięła udział w konkursie. Przygotowała prezentację, którą jury zakwalifikowało do ścisłego finału. Gratulujemy i życzymy wysokiego miejsca na podium!!!

AK

Tags: 

WYKŁAD WŁADYSŁAWA TABASZA „SPOŁECZEŃSTWO ROPCZYC PRZED II WOJNĄ ŚWIATOWĄ”

W dniu 27 listopada młodzież naszej szkoły wraz z nauczycielem historii Agnieszką Kasprzyk uczestniczyła w bardzo ciekawym wykładzie profesora Władysława Tabasza na temat dawnych mieszkańców Ropczyc.

Wykład został zorganizowany w Powiatowej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Ropczycach w ramach współpracy przy organizacji X Obchodów Dnia Pamięci o Ofiarach Holokaustu na Podkarpaciu.

Tags: 

MŁODZI ADEPCI SZTUKI KULINARNEJ DEKORUJĄ PIERNIKI

27 listopada 2017r. w naszej szkole  odbyły się warsztaty kulinarne dla przedszkolaków. Były to maluchy z Publicznego Przedszkola przy Szkole Podstawowej nr 2 w Sędziszowie Małopolskim .  Grupa liczyła 43 dzieci. Już od pierwszych minut pobytu u nas, młodzi adepci sztuki kulinarnej czuli się wyjątkowo. Na  dzieci oczekiwała Agata Magdoń przedstawicielka -Samorządu Uczniowskiego.

Tags: 

Strony